L’arribada del bon temps porta un any més, i ja en van 17, el Festival Identi’cat al Riberal del Rosselló. Pesillà de la Ribera i Bao són els municipis en els que l’associació Aire Nou de Bao programa el conjunt d’activitats que conformen la Trobada de la catalanitat a Catalunya Nord. La iniciativa, nascuda l’any 2002, “pretenia omplir un espai inexistent en aquell moment, on es pogués viure de manera totalment desacomplexada una cultura, una llengua, un poble”, explica Joana Serra, membre de l’associació i organitzadora del festival. A més, la trobada pretén generar espais per a tots els públics al llarg dels cinc dies que dura i fer-ho ocupant els carrers i les places.

La iniciativa, però, no es limita a viure amb normalitat i dignificar la llengua i la cultura pròpies, sinó que també ho fa cada any amb altres cultures minoritzades siguin o no integrants de la cultura catalana. En aquest sentit, els invitats han anat des de l’edició més local dedicada l’any 2010 a la cultura gitana a Catalunya Nord, passant per altres territoris dels Països Catalans com l’any dedicat al País Valencià o jugant la carta internacional amb una edició dedicada a la cultura basca. D’aquesta manera, a cada edició s’estableix un diàleg a través dels balls tradicionals, dels grups de música o de les respectives mostres de cultura popular.

En el marc del festival, l’associació Aire Nou, que sempre ha volgut ser un motor per a la normalització de la llengua i la cultura de manera constructiva, ha trobat una via per esperonar les institucions. Serra explica que “la municipalitat ha promès diverses vegades la retolació en català dels carrers i espais públics del vilatge, però com que bona part s’ha quedat en una promesa electoral, Aire Nou paga i instal·la la retolació de dos carrers cada any (una per les Diades i l’altre per Identi’cat, al passavila de diumenge al matí). L’any passat, de manera excepcional, es va retolar l’entrada al poble amb la inscripció “Catalunya Nord” en plena polèmica pel canvi de nom de la regió.

Precisament és aquest canvi de nom el que ha empès l’associació a convidar, enguany, artistes vinguts d’Occitània. I és que a Catalunya Nord la reforma territorial i el canvi de nom (la regió s’anomena ara Occitanie i no té en compte el tret diferencial català) ha desfermat un cert rebuig a tot allò occità. En aquest sentit, l’associació deixa clar al seu programa d’actes que “arran del canvi de nom de la Regió nos semblava primordial ensenyar que els catalans del nord estimen la cultura i la llengua occitanes i que la nostra lluita contra el nom de la nova Regió té pas res a veure amb ells, sinó amb un Estat i una administració francesa a qui no molesta minoritzar i esborrar la cultura”.

El mateix dijous, la trobada –que va començar oficialment dimecres– s’instal·la a Pesillà amb una jornada per a la promoció del català a l’escola, amb jocs per a la mainada i taules rodones al respecte. També tindrà lloc una trobada castellera amb les colles nord catalanes i al vespre la representació teatral El món a fer punyetes. Divendres, ja a Bao, tindrà lloc un concert de música tradicional catalana i occitana amb els respectius balls. Dissabte s’ha programat un cercavila de colles infantils i una mostra de bestiari de Catalunya i Occitània, un acte d’agermanament dels municipis de Bao i Alforja (Baix Camp) impulsat per les respectives colles de Diables, un correfoc amb colles del nord i del sud i un concert amb els maresmencs Ebri Knight i els occitans del Llenguadoc Goulamas’k. Per cloure la trobada, diumenge al matí un passavila recorrerà els carrers del poble abans de l’actuació castellera final amb els Castellers de l’Alt Maresme, els Castellers de Cornellà i els Castellers del Riberal.

Article publicat originalment a La Directa.