El mes de Ramadà, el novè d’un calendari regit lunarment, és una de les dates més importants per a les persones musulmanes. Durant els trenta dies que dura aproximadament, releguem la vida mundana a un segon pla i donem prevalença a la nostra relació amb Al·là. La vivència del Ramadà és diversa: mentre que per a alguns es tracta d’un mes de revisió individual, per a d’altres és purament espiritualitat. En ambdós casos, l’esforç per les bones obres es duplica en uns dies que han de ser aprofitats per adquirir bons hàbits i mantenir-los durant la resta de l’any.
Emmarcats en aquests dies tan especials per a la comunitat musulmana, perseverants en l’esforç per fer bones obres i en la lluita incessant contra la islamofòbia, des de l’Associació Dones de Figueres per a la Pau, organitzem cada dissabte de Ramadà una sèrie de tallers de conversa. Es tracta d’una activitat que hem programat amb la voluntat que la joventut musulmana de Figueres reflexioni sobre els esdeveniments més recents que han ocorregut al món, analitzant les raons que han conduït fins a elles.
En els darreres temps, els valors que se citen a l’Alcorà s’han anat esvaint i amb ells també les identitats musulmanes. Principis fonamentals de l’Islam com ara la misericòrdia, l’equitat, la justícia o la perseverança s’han anat relegant a un segon pla davant d’una època i un sistema que exigeixen egocentrisme. Tot això ha comportat que oblidem – o si més no, no tinguem tan present- l’essència real d’una religió que des de fa 1400 anys proclama la pau entre els pobles.
Per això, i aprofitant la predisposició pel cultiu de la religió durant el mes de Ramadà, hem pensat necessària la creació d’aquests tallers de conversa, en els quals el tema principal és la identitat i els valors islàmics. Què hi ha de cultural en la religió i viceversa, o què vol dir ser musulmà, són algunes de les preguntes que pretenem abordar en aquestes sessions. El nostre objectiu és trencar la barrera que s’ha creat entre musulmans i no musulmans, fer front als estigmes islamòfobs i conscienciar als més joves de la responsabilitat que comporta socialment ser musulmà. Volem que la comunitat musulmana esdevingui un grup social reconegut i més proper per a la resta de persones de la nostra societat. Poder viure en pau i amb respecte per a la diversitat no hauria de ser una utopia.
LA TASCA DE L’ASSOCIACIÓ DONES DE FIGUERES PER LA PAU
Fa dos anys, la Hafsa i la Soad – que fins llavors havien impartit classes d’àrab i d’Alcorà a infants Centre Cultural Islàmic situat al carrer Tapis de Figueres- van decidir associar-se i continuar amb les classes fora d’aquesta institució. Encara que els va costar reunir les persones necessàries per als tràmits burocràtics, finalment van aconseguir el seu objectiu: crear l’Associació Dones de Figueres per la Pau. El següent pas va ser trobar un lloc habilitat per poder impartir les classes, i aquest va ser l’Espai Caputxins. Avui dia, desenes d’infants passen per les aules de la Hafsa i la Soad. Totes dues són l’exemple del compromís total amb la causa educativa, assumint els costos i sacrificis per tal que els petits puguin gaudir d’activitats lúdiques que es corresponen amb la seva fe.
Ara, amb els tallers per a joves que organitzem durant el Ramadà, des de l’associació volem fer un pas més. Dones de Figueres per la Pau creiem fermament que, si no entenem què vol dir ser musulmà, mai podrem transmetre-ho a una societat que encara es mostra reticent a la nostra religió i a la nostra cultura. Malgrat ser visible als carrers, l’Islam segueix sent desconegut (i sovint estigmatitzat) a les llars. Conscients dels temps convulsos que vivim, el nostre objectiu és donar a conèixer la imatge real i positiva sobre què significa ser musulmà per poder trencar la barrera de la por al desconegut.