El passat divendres es va presentar al Bar de La Cate el Casal Rifeny que estan impulsant els figuerencs que formen part del comitè gironí de suport al Moviment del Rif. El projecte, que es troba en una fase inicial, respon a la necessitat d’articular noves formes d’organització popular, segons els seus promotors.
Fins ara, “els rifenys ens havíem organitzat en els comitès de suport que han estat molt útils per portar la situació repressiva que pateix el Rif a les institucions europees, però cal canviar d’estratègia per arribar a més espais”, exposaven els ponents. La nova proposta organitzativa, que es materialitza amb el projecte del Casal Rifeny, parteix d’una aposta municipalista: “Cal que comencem a organitzar-nos des de la base social, des de l’especificitat dels nostres municipis, treballant també des del teixit associatiu dels pobles i ciutats”.
La presentació del futur Casal Rifeny de Figueres va venir acompanyada per la projecció d’una peça documental sobre la manifestació del 8 de març de 2017 a Al Hoceima, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Una manifestació pacífica que incorporava, també, les reivindicacions que erigeixen el Moviment Popular Rifeny (universitat, hospital i feina). A partir d’aquesta data, una nova onada repressiva de l’Estat marroquí al poble rifeny va desencadenar milers de detencions d’activistes.
L’acte va finalitzar amb una taula rodona oberta sobre les noves formes d’organització del Moviment del Rif i la greu situació de repressió que viuen els rifenys en l’actualitat. També amb un petit concert de música rifenya a càrrec de Soufian Isiwan.