El passat cap de setmana va tenir lloc la segona edició de les Festes Alternatives i Populars de Figueres, organitzades per persones vinculades a diverses entitats i col·lectius. Els actes programats pretenen ser una alternativa a les festes oficials, emprant un context d’oci i de festa per potenciar activitats culturals i donar veu a les reivindicacions i les lluites de l’àmbit local i comarcal. Segons les organitzadores, l’objectiu d’aquestes festes és canviar la relació de la ciutadania de Figueres amb les propostes culturals que sovint les situa com un subjecte passiu –consumidor o assistent– i generar un espai de trobada que permeti compartir experiències, conèixer noves propostes i debatre de forma relaxada. Malgrat unes condicions climàtiques poc favorables, els actes de les festes Alternatives van omplir d’activitats i participants, especialment el vespre del 30 d’abril, l’esplanada central del Parc Bosc.

ELS ESPAIS MUSICALS SEGUEIXEN LIDERANT L’ASSISTÈNCIA

La música va estar present durant tota la jornada de dissabte, que va començar al migdia amb versions de clàssics del rock a càrrec de les discjòqueis MdL. El punt àlgid de la festa va arribar al vespre de la mà del cantautor local Bertu, integrant de Korxea, que va interpretar versions acústiques de cançons de rock amb la complicitat d’un públic que no va dubtar a pujar a l’escenari a cantar amb ell. El fi de festa va venir de la mà del Dj Lion ANt del Xiringuito X que, a més, va oferir de manera gratuïta una sardinada com les que regularment tenen lloc al xiringuito de la platja de la Rubina.

IMG_9496

LES ACTIVITATS PER A INFANTS VAN OCUPAR L’ESPAI CENTRAL DE LES FESTES

Les Festes Alternatives i Populars van reservar el seu espai central per a les activitats destinades als més petits, començant amb un taller d’iniciació a acrobàcies i equilibrisme amb teles i slackline. La companyia de teatre Mon Art va oferir una versió reduïda del seu espectacle musical “Sola al Bosc” davant un nombrós públic infantil que va poder gaudir d’una versió alternativa del conte popular de la Caputxeta Vermella en què aquesta havia de fer front a un desnonament. Seguidament, la Marina Gibert va muntar un taller on els infants van poder fabricar les seves pròpies caputxetes de llana.

LA DEFENSA DEL TERRITORI COM A EIX DELS DEBATS

La defensa del territori va estar molt present en aquesta edició de les Festes Alternatives. Seguint amb el model iniciat a la primera edició de les festes, on primava el debat i les taules rodones al voltant de temes d’actualitat, la plataforma Alto el foc a l’Albera va parlar de la situació en què viuen les veïnes d’Espolla i Sant Climent Sescebes per la presència del camp de tir militar a la zona de l’Albera. La plataforma reclama el tancament del camp de tir i remarca el valor del patrimoni natural de la zona militar, que actualment té un accés restringit derivat de les operacions militars que s’hi realitzen. La xerrada al Parc Bosc va originar un debat actiu entre les participants, creant sinergies per afrontar la lluita contra el risc que l’activitat militar comporta per a les persones.

Tot seguit, membres de la plataforma “Salvem l’Empordà de purins” van alertar dels greus problemes de contaminació que provoquen els purins a les reserves d’aigua, a causa de la sobrecàrrega ramadera del sector porcí a la comarca. Es va fer una lectura del manifest on s’exigeix, entre altres coses, una moratòria immediata de noves obertures i ampliacions de granges del sector porcí, ja que actualment hi ha tramitacions de noves granges en 24 municipis de l’Alt Empordà.

IMG_9475

LA JORNADA DE L’1 DE MAIG

La segona jornada de les Festes Alternatives i Populars va girar entorn de les activitats del Dia Internacional del Treball i la manifestació unitària convocada per col·lectius, sindicats i partits (USTEC, SEPC, COS, COBAS, PAPH Figueres, Som Joves i la CUP de Figueres). Sota el lema “Dignifiquem el treball, dignifiquem les nostres vides!”, la marxa d’una setantena de persones va recórrer el centre històric des del monument a Narcís Monturiol fins al Parc Bosc, on es va fer la lectura del manifest unitari i es va obrir micròfon a sindicats i entitats. Enguany, la manifestació va estar fortament marcada per la reivindicació dels treballadors de l’empresa mixta Fisersa-Ecoserveis que reclamen que el conveni de gestió dels serveis urbans –que s’ha de renovar aquesta tardor- no es divideixi en diferents concessionàries.

13094368_10206666775730478_6428207261218251556_n

Cobas

Un cop finalitzats els parlaments, els discjòqueis SiSí Sound System van amenitzar la festa i es va fer una arrossada popular. A la tarda, membres de la campanya No al TTIP Alt Empordà van realitzar un cafè-tertúlia on van presentar la seva plataforma per alertar dels perills que suposaria l’aprovació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions per a la sobirania dels estats de la Unió Europea.

UN MODEL QUE ES CONSOLIDA I QUE BUSCA CONTINUÏTAT

A pesar de les condicions climatològiques adverses i de la coincidència amb altres propostes d’oci alternatiu com el Xupinasso del Cafetó o el primer concert de l’Embarraca’t, la bona xifra d’assistència a la segona edició de les Festes Alternatives i Populars ha demostrat que es tracta d’un model d’èxit.

Des de la organització de les festes, que enguany ha comptat amb la participació a nivell individual de diverses persones –moltes d’elles vinculades al teixit associatiu i reivindicatiu de la ciutat– hi ha una voluntat de continuïtat i de seguir oferint una alternativa a la programació oficial de les Fires i Festes de la Santa Creu. Per a la edició següent queda el repte de fer-les cada cop més participatives i obertes a més col·lectius i entitats reivindicatives de la ciutat i comarca.