Aquest dissabte, Som Joves va donar a conèixer el seu projecte a les instal·lacions de l’Auditori dels Caputxins davant d’un bon nombre d’assistents. Una iniciativa que neix de la necessitat d’articular les reivindicacions del jovent altempordanès i crear “espais de trobada, de reflexió, de debat i de lluita”, així com col·laborar amb el teixit associatiu de la comarca.

Després del buit que va deixar la desaparició de l’organització de l’esquerra independentista Arran, el col·lectiu Som Joves apareix en el context d’una nova onada d’organització i mobilització juvenil a la comarca, on darrerament han nascut col·lectius com la Xarxa de Convivència, el Casal Popular La Figa o Jovent Marxista; així com iniciatives per satisfer demandes concretes com la Nova Plataforma Embarraca’t Participatiu.

 

Precarietat, educació, cultura, feminisme, territori, serveis públics…

A la trobada de dissabte, Som Joves va presentar els eixos reivindicatius del col·lectiu: la lluita contra la precarietat laboral, les noves taxes universitàries o la realitat d’unes pràctiques no remunerades que “perpetuen la desigualtat entre classes” i que exclouen bona part de la població que vol accediar a estudis universitàris, explicava Xavi Colomer, membre de Som Joves.

Des de Som Joves també es va qüestionar un model de cultura i d’oci que només “vol el jovent per lucrar-se” i que no disposa d’alternatives. Van denunciar l’hostilitat que sovint envolta el món de la nit, “estem farts de viure atacs constants, atacs masclistes, racistes i homòfobs” exigint un oci on tinguin cabuda totes les sensibilitats.

S’hi va reivindicar també la necessitat de disposar d’un sistema de transport públic eficient i econòmic per a una comarca que, tal com recorden, és la que més municipis té de tot el país. “Els joves no ens podem desplaçar per la comarca, i això afavoreix un trasllat progressiu cap a la capital i un abandó dels pobles, unitats clau de la cultura d’aquest territori”. Per aquest motiu iniciaran properament una campanya per debatre enton del transport i les seves mancances. El territori també serà un dels eixos de les seves reivindicacions, per les quals volen reflexionar sobre la incidència social, econòmica i ambiental d’un turisme que, asseguren, “trinxa el territori, les costes i els aiguamolls”.

 

Créixer en xarxa

Des de Som Joves són conscients de “viure en un moment històric” i volen treballar amb altres entitats juvenils del país. És per això que s’han adherit a la Coordinadora d’Assemblees de joves per la Unitat Popular, per “aprofitar el procés d’alliberament nacional per dotar-lo de contingut: igualtat, defensa del territori i justícia social”.

IMG_8420A més, a l’acte també hi van participar membres d’altres col·lectius que van aportar la seva visió i experiència de la lluita reivindicativa i de l’associacionisme juvenil. Paula Franquesa, militant de L’Espurna de Badalona, destacava la importància de la lluita feminista, “el feminisme es mou i sent cada vegada més les cadenes”. Va recordar que la lluita feminista és indissociable de l’anticapitalisme, “el sistema capitalista té com a eina més poderosa el sistema patriarcal d’opressió”.  Per la seva banda, Lluís Benejam, membre de la IAEDEN Salvem l’Empordà, va parlar de l’especificitat de la reivindicació a comarques i de la necessitat de “llegir el context per a poder transformar l’entorn sense semblar un marcià”, recordant com fa vint-i-tres anys un grup de joves de la comarca va començar a mobilitzar-se arran de l’assassinat de Guillem Agulló i que d’allà en va sorgir una generació en lluita. Toni Garcia, mestre i membre de SOS Educació, va engrescar als joves a “molestar, a posar dificultats i a empènyer” per a conquerir els llocs de decisió que les institucions educatives i municipals els veten.

La presentació va acabar amb el crit “Visca el jovent en lluita, visca l’Alt Empordà i visca la terra!” i les interpretacions musicals de Laia Biurrun i Sandra Mont.