El dissabte passat l’extrema dreta identitària es va concentrar a la plaça Catalunya de Figueres. Ho va fer al migdia, vora la zona de gronxadors de la plaça, en plena celebració del mercat. Eren membres de Som Catalans i Terra i Poble i duien pancartes amb lemes com “Stop immigració” o “No són refugiats, són il·legals” i duien estelades i senyeres. “Anava amb un amic i de sobre ens trobem amb la concentració. Estaven allà, sense dir res, repartint papers informatius. Vam fer una foto perquè en quedés constància i vam marxar”, afirma un testimoni que es trobava al lloc dels fets. Un altre ciutadà confirma la trobada. “Hi havia gent que quan s’acostava li donaven el paper, ho mirava i el tornava”. També aclareix: “A Figueres els migrants fa molt temps que són a la ciutat. La majoria ja tenim la nacionalitat. Som musulmans figuerencs i se’ns ha de respectar també”.
Des de l’Ajuntament de Figueres afirmen que no van tenir notificació de la concentració. De fet, segons els han informat els Mossos d’Esquadra -que eren a la plaça Catalunya perquè ja fa temps tenen controlats aquests grups- no va arribar a concentració perquè hi havia, només, unes deu persones. Segons ha sabut l’Ajuntament, no hi ha hagut tampoc incidents.
Qui són Som Catalans i Terra i Poble?
Parlem amb Jordi Borràs, fotoperiodista que recentment ha publicat Plus ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya perquè ens expliqui qui són aquests grups:
“Som Catalans és una escissió de Plataforma per Catalunya que té poc més d’un any, liderada per Enric Rabello, antic responsable de relacions internacionals del partit. És un partit nacionalista espanyol que s’ha tornat independentista. És absolutament residual, un grup que vol erigir-se com un referent de l’extrema dreta identitària catalana, d’ascendència catalanista i que segueix la tradició d’algunes organitzacions que l’han precedit amb aquest intent”.
Terra i Poble és un grup que prové de Perpinyà, “beu de l’identitarisme francès, de la nova dreta -una renovació dels postulats clàssics del neonazisme i el feixisme-. Són corrents que busquen posar les bases d’una política d’extrema dreta per apel·lar a una suposada identitat cultural, sigui ja de França o de Catalunya, però sempre mirant a Europa. Aquesta gent en el seu moment ja es va intentar unir amb Plataforma per Catalunya, però no ho va aconseguir perquè PxC no estava per la qüestió catalana”. Segons Borràs, “són molt endogàmics, molt autoreferencials, i acostumen a fer coses per ells, no per atraure públic” i afegeix que “són gent molt identificada i sense cap capacitat operativa”.
“Sempre hi ha hagut intents de crear organitzacions independentistes d’extrema dreta -com a mínim des dels anys 70- però no se’n en surten, ja que l’extrema dreta s’ha alineat sempre contra qualsevol reivindicació catalanista. No són independentistes, sinó neonazis camuflats i amb aixó s’ha d’anar amb compte. L’any passat, a la manifestació del 9N a Perpinyà, s’hi van voler afegir però no ho van permetre”.